torsdag 24 maj 2007

Vill folket ha skit... så ge dem det!

Strix Televisions så kallade "vattenattack" på statsminister Reinfeldt (Hur allt som oftast bara är en kommentar eller gliring automatiskt blir en attack eller chock i media, är bara i sig ganska roande) är en av veckans snackisar: "Attacken" var ett inslag i ett kommande humorprogram för SVT, men inslaget dömdes snabbt ut som taskigt omdöme och har redan självcensurerats bort. Och vips så höjdes rösterna överallt för inte bara hur osmaklig själva aktionen var, utan hur "dålig TV" detta var... Ursäkta?

Låt oss stanna upp inför uttrycket Public Service. Detta betyder offentlig tjänst, som staten har som sin plikt att ge oss. I fria ordalag: ge åt folket vad folket har rätt till och faktiskt vill ha- om än i statlig TV! Men detta är TV som egentligen inte heller är någon rättighetsservice- i den meningen att vi faktiskt måste betala för den med TV-avgifter- men slipper reklam (viss sådan, ska tilläggas-utom "sponsrade" sportsändningar). Vad vill folket ha då, och vad har det de senaste årtiondena velat ha, om man nu exempelvis går enligt kvällspressens genomsnittliga löpsedlar? Jo, kändisskvaller, bantningstips, sommarväder, vin-guider, prylköp-guider... Det har sagts förut, och jag tror det var Jan Guillou som underströk när skvallerlöpsedlarna haglade som värst bland "riktiga" och " viktigare" nyheter, att om majoriteten vill ha skit, så ge dem skit, för att skit de facto alltid säljer bättre. Fan tro't! Men ärligt talat- SVT:s utbud finner jag själv så gott som befriat från "skit". Ett humorinslags kvalitetsvärde bestående av en vattendusch över statsministern, står jag gladeligen ut med- det är mindre än en droppe i havet. Dyngan dominerar de reklamfinansierade kanalerna med, med råge.

Jag minns också en otroligt rolig kolumn om hur det inte spelade någon roll hur filmkritikerna kallade filmen Göta kanal 2 för bajs- folket köade ändå och såg "bajset" för dyra biljettpengar. Nä, det blir inte automatiskt skit bara för att både jag och tyckare tycker att det är det. Det är en milsvid skillnad på åsikter och fakta. Få sanningar är större än att allt är vackert i betraktarens ögon. För egen del känner jag en stolt unikhet i att välja bort det som jag anser vara "skit". Och det är mycket, det! (SVT:s Melodifestival inkluderat!)

Inga kommentarer: