fredag 18 maj 2007

Mitt i planeten!

Upptäckten av planeten 581c. som ligger på 20,5 ljusårs avstånd från oss och som har alla teoretiska förutsättningar för liv, borde vara en av decenniets viktigaste nyheter alla kategorier- Rymdnörden i mig jublar! Många med mig är av uppfattningen att det i ett oändligt, förmodligen flerdimensionellt och krökande universum, inte bara är sannolikt att det finns liv på andra planeter- det är ett direkt måste. Sen är det ju däremot en fråga om själva formen på detta liv, hur utvecklat detta är, och om människan någonsin hinner etablera någon kontakt innan vi hypotetiskt tar död på vår egen art. Och gör vi det, så är det mänsklighetens största nyhet någonsin.

Men det som är subversivt så det förslår, är följden som detta förmodligen får för alla våra religioner. Jag har alltid kittlats av tanken att bevis på utomjordiskt intelligent liv skulle ställa alla trosbegrepp på ända, men redan nu? Smaskigt! En religion är inte speciellt villig att ändra sina grundpelare, ty det är ett av dess specifika kännetecken. Religionens påståenden har genom århundradena tack och lov mer och mer fått flytta sina sjuka markörer allt efter vetenskapens framsteg, och får idag mest nöja sig med att klänga sig fast vid vissa moraliska och etiska dogmer, såsom att kärlek kan vara "fel" beroende på kön, trosbakgrund och sammanboendeformer.

Men resonemanget i de religiösa lärorna är ju att om Gud är allt som finns och Jesus, Moses eller Muhammed är Guds ende son alt. specifikt utvalde profet..., så skulle ju dessa historiska personer vara universella kändisar även på denna planet! Eller är de just bundna vid vår planet för att människan fortfarande anses som den högsta skapelsen (ehh...), och därmed ett "bevis" på att inget liv tillåts finnas på någon annan planet?? Kan de religösa grupperna digga idén att en Guds profet också finns på 581c? Och i så fall, vilka är 581c:s högst utvecklade livsforms version av Guds son (dotter?) eller utvalda språkrör? Nä, knappast, i och med att de inte erkänner varandras figurer som den utvalde. Så sannolikt kommer Guds vrede och ödeläggelse drabba alla stackars planeters befolkningar där inte dessa herrars namn nämns... och är planeterna livlösa, så har väl detta redan skett?!

Nä, jag räknar inte med mycket medhåll från strikt religiösa dogmer. Enligt många bokstavstroende religiösa är både evolutionen och dinosaurieväldet konspiratoriska irrläror, då dessa vetenskapligt förvandlar bibel- & koranberättelserna till vad de, i mitt tycke verkligen är: myter, sagor och symboliska moralreferenser som verkligen skulle behöva en korrekturgenomgång efter ca 2000 år... Hur ställer sig alla lärotroende idag till astronomin och vår ständigt växande astrofysiska bild av universum? Står de där med händerna för öronen och hävdar att människan är den enda utvalda skapelsen i allt som finns, till att förstå just Jesus eller Muhammeds version av Gud och sanningen? Vad fan, jag får fråga i kyrkan- jag jobbar ju nästan vägg i vägg med en!!

Mitt i planeten, alla rymdisar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låt oss säga eller ponera att det faktum existerar livsformer där, och de kanske av allt är av att döma är intelligenta att de kan sända radiosignaler, men inte ha någon slags bättre teknik än människorna här.

Så skulle kanske upptäckten skulle vara wow i början, men sedan skulle det nog bara bli till en mer frustation, av den enkla faktum att signalerna eller ens förmågan att färdas till varandra skulle ta olidligt långt.
20.5 år i absolut ljushastighet är inte möjligt med materiapartiklar och om vi ändå skickar meddelanden med ljuset själv, i form av radiosignaler så skulle de trots allt ta ändå 20.5 år emellan varje sändning, eller när man först kan få en respons tillbaka

Med andra ord, helt värdelöst.

Det är en sak att skicka info och hela tiden sända viktig data, info och så, men att upprätta en kontakt en kommunikation som är nästan avgörande för att få respons och sedan kunna besluta sig för något tillsammans skulle bli olidligt meningslöst.

Jag drömmer mer om den dag då man kan färdas genom maskhål eller någon slags hastighet som markant överstiger ljusets, för att ens kunna tänka mig att det hela blir meningsfullt utbytt.

Ozjeppe sa...

Anonym: Ett outtömligt fascinerande ämne, eller hur? Synd att jag upptäckte din kommentar så sent!

Ozjeppe