måndag 16 juli 2007

Och så detta Kungahus...

Och så var det detta eviga Kungahus med familj… Nä, det kan inte finnas kvar på det sätt som det gör nu, så mycket är väl klart (Se orsaker HÄR!). Men jag tänker ändå: "måste" det automatiskt bli republik och presidentskap bara för att man låter kungahuset och dess följe bli privat, och samtidigt därmed avskaffar både straffriheten som de faktiskt har, och apanaget... men låter kulturarvet i form av historiska byggnader få enskilt skattestöd? Är inte den demokratiska politiska formen som vi har nu fullt fungerande ändå? Det är väl en rimlig kompromiss som jag inte kan se några större problem med! Kungahuset bör därmed inte helt försvinna, men snarare betraktas som ett kringresande kultursällskap.

För mig är de en skojig företeelse i den meningen att de är en tacksam institution att driva med, som ”Hey Baberiba”-gänget gör. Därigenom är deras underhållningsvärde ganska stort. Men det är ändå inte skäl nog att detta ska finansieras med skattepengar. Lugn, det har inget med avundsjuka att göra, mer än det lika idiotiska i att vara avundsjuk på Bill Gates arvingar… utan det handlar om moderna demokratiska självklarheter. De har ändå ett så folkligt stöd, så det inte skulle gå någon brist alls på flaggviftande, Sollidenbesökande och skvallertidnings-köpande rojalister som skulle stödja och finansiera dem i deras privatisering. De har ingen politisk makt, så de ger Svensson ett paradox-värde i sin existens- de finns till för att visa att Sverige är ett bra land, och öka mysfaktorn med en sagoglans, som ändå säger: "Håhå, vi är inte som ni, vi lever i vår egen dimension som ni kan bara drömma om". Verklighetsflykt, alltså, men det erbjuder exempelvis Killinggänget också, liksom hundratals andra kultur- och underhållningsföreteelser. Går däremot skattepengarna till Killinggänget, vars barn ärver denna rätt till stöd? Nej, knappast. Kungahuset ger möjligtvis Sverige PR och kanske ökar turismen, visst, men det kan de göra på ett privat plan ändå!

Jodå, jag tror nog att De Kunglige har ett späckat arbetsschema i form av representation… men det känns riktigt äckligt med miljontals kronor i årligt kungligt apanage, som skulle kunna gå till att ex. höja sjukvårds- och äldrevårdslöner. Så- all heder åt de kungligheter (ex. Stephanie av Monaco…) som genom tiderna vägrat gå med på, och brutit mot de förruttnade ”regler” som kungahus klätt på dem, såsom vilka de får gifta sig med, att kvinnors tronföljdsrätt i Sverige inte fått ”OK” förrän 1980 (!!), samt vilka pajasdräkter de ska bära vid statsbesök, bandklippande och kortegevinkande…!

Inga kommentarer: