onsdag 7 november 2007

Löjeväckande OS-reportage, Metro!

Jag vet, OS är stort. Jag vet, Carolina Klüft är stor. Men enbart inom vissa ramar! Dagens Metro har ett inför-OS-reportage där man har gått runt på Pekings/Beijings gator med ett foto på Klüft för att se om hon är känd där. Och det är den vinklingen som är så... enfaldig i den underliggande tonen:

"Hehe, fniss, värdnationen vet inte vem vår stora fina världsstjärna är, vilka långnäsor de kommer få när Klüft vinner OS-guld, och då minsann kanske de stackarna minns hur de i sin okunnighet inte kände igen henne och skäms ordentligt över detta..." Jag blir så trött av denna typ av självbelåten pytte-patriotism där det enda syftet är att minska vårt globala mindervärdeskomplex.

Rubrikfrågan är: "Känner ni igen vår superstjärna?" SJÄLVKLART gör de inte det. SJÄLVKLART vet inte genomsnittskinesen på gatan vem f-n Klüft är! SJÄLVKLART är hon en okändis för dem i och med att Sverige är ett litet ointressant futteland hundratals mil bort! Svaren är så givna att det hela är en enda stor gegga av meningslöshet. Om scenariot vore det omvända ser man hur reportageidén skiner i ett löjets ljus:

En kinesisk reporter går omkring och intervjuar svenskar inför deras värdskapshållande av friidrotts-VM, med ett foto på deras egen världsstjärna, häcklöparen Xiu Liang. Han fnissar förnöjt åt de oinsatta, världsfrånvända och HELT okunniga nordborna när de inte känner igen deras världsrekordhållare. En av de intervjuade säger: "Han ser ut som en cirkusartist, eller kung-fumästare, kanske?" Höhö, tänker hela reportageteamet, vilka puckon, vänta bara när han tar VM-guld på deras hemmaplan, DÅ ni...!

Inga kommentarer: