fredag 28 september 2007

Aung San Suu Kyi och Isabella lund- två frihetskämpar!

Första gången jag såg Aung San Suu Kyis namn var en tillägnan på rockgruppen U2:s texthäfte under låten ”Kite” på plattan ”All that you can’t leave behind” från 2000. Då visste jag inte exakt vad detta namn handlade om. Det gör jag och en hel värld mer än tydligt idag. Det som händer i Burma just nu kan vara starten på något enormt i frihetens namn för 50 miljoner människor i denna diktatur. Lika stort som massakern på Himmelska Fridens Torg i Kina 1989 förhoppningsvis inte var förgäves i en lika stor kamp för samma typ av frihet som ändå kan skönjas på frammarsch där idag.

På en inte lika stor skala har en frihetskamp pågått i Sverige i frågan om sextjänstbranschen där pseudonymen/eskorten Isabella Lund länge försökt föra en debatt från sexsäljarnas sida men motarbetats från flera håll med mer än osjyssta medel, och nu främst genom att förhindras genom hot att framföra sin skildring av företeelsen prostitution. Säger man att det bara handlar om en hora som inte vet sitt eget bästa, innan man läst på mer om vad prostitution handlar om från BÅDA sidorna av branschen, så är man också del av en oinsatt förtryckarlobby.

Min jämförelse av kamperna kanske känns som oproportionell och orelaterad , men jag baserar den på en tydlig likhet: Kvinnor som försökts tystas genom hot där de bara hävdar att de, och deras likar, har frihetsrättigheter att göra vad de vill med sina liv. Så, båda: ge aldrig upp. Och Isabella, om eller när du nu tänker sluta blogga- ge ut en bok baserad på din blogg! Det lär inte finnas någon brist på förlag som vill ge ut ditt sprängstoff. Hela debatten om sextjänstbranschen behöver din röst och ditt material för framtiden!

Hmm... har förgäves försökt lägga in en Youtube-video här med U2:s "Kite". Bloggers funktion hänger sig, så njut själv här: http://www.youtube.com/watch?v=onjao_0RwTo

Inga kommentarer: