tisdag 23 oktober 2007

Filmcensur föder självcensur

Nu tvingas tydligen filmskaparna klippa i sin egen kommande storfilm ”Arn”. Enbart för att filmcensuren tycker att den ska ha 15-årsgräns. Censurgränsen är väl inget förvånande i sig med en sådan våldsam story, och personligen hoppar jag inte direkt av längtan att se just denna rulle (och har inte läst Jan Guillous böcker, heller). Men det är lite allmän sorg i mitt filmälskarhjärta när först en statlig instans ska godtycka för resten av landets befolkning vad man själv (och ens egna barn) vill se på bio, plus ett ekonomiskt vinsttänkande som slår ut de rent filmiska ambitionerna. Man tvingas censurera sin egen kostsamt producerade produkt för att kunna sälja den med vinst. Trippelsuck för den principen!

En barnförbjudande 15-årsgräns innebär givetvis ett enormt bakslag i biljettintäkter för en film som rider på de alltid heta äventyrs-och fantasygenrerna med svärdsryttare i kampen om gott och ont. Och där ingår en månghövdat stor publik i åldrarna 7-14 år, så tyvärr förstår jag fullt ut filmskaparnas beslut att göra detta. Det är så det är idag, både med filmcensur och ekonomiska vinstintressen. Bruce Willis tvingades tydligen sluta svära i filmen "Die Hard 4.0" så att de amerikanska barnen kunde få se hur han skjuter skurkar- utan att säga "fuck"!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hey Jeppe, chilla ner. Det finns inget som är så bra marknadsföring för en film som en liten "skandal"! ;-)

Ozjeppe sa...

Kanske det- möjligt att jag har alltför höga tankar om deras konstärliga ambitioner... det är ju iofs bara att släppa en oklippt version på DVD!